onsdag 11 juli 2007

Santiago, del 2

Buenos tardes. Lika bra att fortsatta skriva blogginlagg nu nar vi har tillgang till dator och faktiskt inte har sa valdans mycket battre for oss...

Idag har vi varit runt hela Santiago med det sedvanliga ont i fotterna som ett brev pa posten. Forst var vi pa Museo Allende, eftersom det ligger endast tre hus bort fran vart hostel. Det var kul, lite konst som handlade om det mesta, dock nagot inriktat pa revolution, socialism och sa lite om Salvador Allende himself, den forste socialist att bli demokratiskt vald president. Om ni har tid rekommenderar jag att ni laser om honom pa wikipedia.

Harnast tog vi vart favorittransportmedel, tunnelbanan, till kyrkogarden. Har ska enligt uppgift ovan namnde Allende ligga begravd, men vi hittade aldrig hans grav, kyrkogarden var namligen enorm! Och vilka gravkapell sen. De flesta var dock begravda staplade pa varandra, men familjegravarna for de rika var stora och valutsmyckade. Tur att folk lagger pengarna pa vettiga saker... Vi sag nan grav som tillhorde nan Carmencita, dar det var helt smackfullt med blommor och stenplakat som det stod (i korthet) 'tack' pa. Vi lyckades inte utrona vem hon var dock. Vet ni sa vill vi garna veta. Nasta stopp var Santiagos egen kristus staty, fast har forestaller den jungfru Maria. Hon blickar ner over staden fran den storsta kullen. Dit upp tog man linbana och sag staden uppifran. Vi har nog inte upplevt att Santiago skulle vara en smutsig och fororenad stad, snarare tvartom nar det galler smutsen, idag sag vi till och med folk som moppade gatorna. Men smogen syntes tydligt uppifran Maria-statyn. Lite otackt att man gar runt och andas in det dar gula, ackliga hela dagarna, aven om det inte marks (det kanske gor det mer otackt dock).

Det dar med att folk moppar gatorna har kanske sin forklaring i socialistlandet Chile. Jag menar att de man ska anstalla sa manga arbetare som molijgt, som Ryssland och Kina ni vet... En ren spekulation som jag kastar ur mig bara for jag kan. Men ett exempel var idag nar vi skulle kopa schampo, det gick undan i svangarna. Hang med nu: forst valde vi en schampoflaska i butiken (sa langt allt val). Vi gick for att betala i narmsta kassa. Nar vi kom dit och borjade vifta med pengarna tog de flaskan av oss och gav oss ett kvitto. Detta skulle vi sedan ta till en annan kassa dar det gick bra att betala. Sa skedde och vi fick ett kvitto pa att vi betalat. Vi tog det tillbaka till den forsta kassan dar vi kunde hamta ut vart schampo. Sen var alla rutor ikryssade.

Maten maste jag ocksa namna. Vi har inte varit ute pa nagra finare restaruanger an, mest for att vi blev hungriga runt lunch och da var de inte oppna. Igarkvall at vi i kvarteret runt hostelet, nan argentinsk specialitet, korv i brod deluxe skulle man kunna saga, riktigt god! 15 kr for tva personer med tillhorande glas dricka. Rimligt. Idag har vi ocksa kopt oss en varsin varrulle for det facila priset 1,50 styck. Den serverades inlindad i nat gammalt kontorspapper, vilket kandes lite onodigt lyxigt. Dagens bottennapp var dock korvtallriken med pommes. Via en blandning av dalig spanska, hopp och hunger trodde vi att vi bestallde en rejal tallrik med pommes och fyra olika kryddiga korvar som lat exotiska. Ok det var en rejal tallrik, den bestod till stor del av pommes men sen vet jag inte. Tva sorters korv varav den ena kan klassas som vanlig varmkorv men den andra var ok. Nat slags kott ocksa, som inte var alltfor dumt. Det som gjorde att man ville duscha efter att ha atit upp var dock de agg och den hela flaska olja som spektaklet var toppat med. Nja den ska vi inte kopa igen. Men vi blev iallafall ordentligt matta for 60 kr.

Nu har vi nastan trottnat lite pa Santiago (eller ar det skidakningen som lockar?), sa imorgon kommer vi definitivt att rora oss upp mot bergen sa vi far klamma lite lagg. Hoppas bara att det loser sig pa ett bra satt. Det ar ungefar lika dyrt som hemma i Sverige, dvs med Chile-matt helt jadra snordyrt! Men nu har vi ju anda skidorna med...

Naval. Vi har lagt upp bilder pa var pixbox, men pga att vart hostels internet endast ar snabbt at ett hall tar det en jadra tid att ladda upp. Imorgon om vi har internet kommer vi snygga till inlaggen har ocksa med lite fina bilder. Tills dess kolla pa pixbox.se!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Skönt att höra att ni har det bra. 5 skoaffärer på samma gata? You are in heaven! Själv blev jag med lägenhet igår! Loves it! Där ska ja flytta in 1:a september. Weeee... Simma lugnt. Krams //Cecilia. ckarls48@ford.com